Voeding

Belangrijk: voordat u onderstaande informatie tot zich neemt, lees eerst waarvoor deze informatie (niet) bestemd is in onze disclaimer

 

Op deze pagina vindt u een greep uit de wetenschappelijke publicaties over voeding en gezondheid. De medisch wetenschappelijke literatuur wordt hier aangeboden in het Engels

Studeren de beste tijd van je leven?

minder studie stress met omega-3 visolie Studeren wordt vaak als de “beste tijd van je leven” omschreven, maar dat is maar de helft van het verhaal. Studeren gaat namelijk ook met behoorlijk wat stress gepaard. In een placebo gecontroleerde studie van 12 weken werd het effect van Omega-3 visoliecapsules onderzocht bij medische studenten. Vergeleken met placebo werd er bij verder gezonde studenten die omega-3 visoliecapsules gebruikten een afname van stress geconstateerd. Daarnaast werd er ook een afname van ontstekingsactiviteit gemeten. Een fraai voorbeeld hoe je met de juiste voeding ook eenvoudig invloed op lichaam en geest kan uitoefenen.

 

Een apple-a-day-keeps-the-doctor-away blijkt zeker na je vijftigste levenjaar een volkswijsheid van aanzienlijke waarde. Zo blijkt uit calculaties van een publicatie uit eind 2013 die uitgevoerd werd door wetenschappers van de Oxford university in het Verenigd Koninkrijk. Lees hier meer over de de invloed van de vertrouwde appel op je gezondheid.

Vet versus suiker daar wordt momenteel onder wetenschappers stevig discussie over gevoerd: niet alle soorten vet blijken “slecht” te zijn en suiker en witmeel hebben waarschijnlijk een veel grotere bijdrage aan de overgewichtsepidemie dan lang gedacht. In onderstaande langere documentaire kunt u een presentatie zien van Prof. Lustig van de UCLA.

In deze presentatie met de titel krijgt u toelichting over de effecten van de laatste decennia fors toegenomen fructose inname in ons westerse voedingspatroon. En dat levert verrassende informatie. Fructose oftewel “vruchtsuiker” die grotendeels uit mais gewonnen wordt heeft meer en meer suiker uit suikerbieten verdrongen vanwege de kostprijs. Voeding blijkt ook gewoon een Big Businesss industrie waar elk dubbeltje telt. Of we er verstandig aan doen om economie de belangrijkste drijfveer te maken is aan u om te oordelen.

B vitamines en CVA’s In een recente meta-analyse van gerandomiseerde studies bleek het verlagen van homcysteïne met suppletie van B vitamines (B11 en B12) toch een bescheiden maar significante verlaging van het risico op CVA’s op te leveren. Eerdere individuele studies lieten gemengde resultaten zien. Zeker bij senioren is een adequate inname van foliumzuur/vitamine B11 en B12 in- en opname met de voeding niet vanzelfsprekend. Lees hier het abstract van de originele studie.

 

Comments are closed.